Tehnica

Desi in alte tari tehnicile moderne de pescuit la crap sunt intr-un continuu progres ma doare sa vad ca la noi in tara tot mamaliga si bomba raman cap de afis lansete si mulinete neadaptabile acestui pescuit sunt afisate prin toate magazinele ca "scule speciale". Pasiunea m-a determinat sa studiez foarte multe materiale de specialitate, am pus in practica ce am invatat si am descoperit un mod mai elevat si mai eficient de a pescui la crap. Va voi reda esentialul in speranta de a deschide macar in cativa dintre dumneavoastra flacara aceea mica din care se naste pasiunea.
Voi incerca sa va explic intai ce echipamente sunt necesare pescuitului crapilor trofeu, apoi cateva metode si tehnici de nadire si pescuire a acestora.
Lansetele speciale pentru pescuitul crapului au lungimi cuprinse intre 3,30 si 4,2 m, cele mai folosite fiind cele de 3,60 – 3,90 m cu puteri cuprinse intre 1.75 – 4 lbs, cele mai comune fiind intre 3 si 3.5 lbs. Exista mai multe opinii in legatura cu tipul de actiune al lansetelor de crap. Unii spun ca actiunea de varf este cea mai buna deoarece controlezi mai usor pestele (in special la mal cand trebuie folosit minciogul), altii sunt de parere ca un bat mai moale te ajuta sa lansezi mai departe. Din experienta va spun ca si lansetele mai moi te ajuta foarte mult la lanseu si la obosirea unui peste mare.
Mulinetele cu free runner (baitrunner) s-au impus in ultima vreme ca "mulinete de crap” si asa si este. Sistemul de eliberare al tamburului in timpul asteptarii si revenirea la frana stabilita la primul tur de manivela este esential in acest stil de pescuit. O lanseta lasata in asteptarea crapului cu frana mulinetei stransa are toate sansele sa dispara sau crapul poate rupe firul inaite de a pune mana pe lanseta.
O mulineta lasata cu frana slaba, ca sa-si ia pestele fir, este o solutie dar nu cea mai buna. O data pestele intepat trebuie reglata frana, actiune ce necesita putina atentie, timp in care pestele ramane nesupravegheat si nu ai decat un singur mod de a afla cand ai strans frana prea tare…
Avertizoarele electronice(+statie) ofera un plus de confort in pescuitul crapului in sensul ca nu mai stai la panda, cu ochii pe bambine, iar noaptea poti sa te intinzi un pic (fara sa adormi bustean). In felul acesta nu mai ai rateuri atunci cand mananci, pregatesti nada si alea, alea.
Un alt aspect este prezentarea momelii. La noi, majoritatea pescarilor infig momeala in carlig (este adevarat ca sunt si momeli cu care se pescuieste asa) dar cea mai eficienta metoda este  firul de par. Foarte multe momeli se preteaza la pescuitul pe fir de par, cea mai renumita fiind boillies-ul, si cred ca de acum toti pescarii s-au familiarizat cu aceste momeli si nu mai trebuie prezentate (porumbul, graul, nucile, alunele, mazarea si altele). Porumbul, momeala cea mai folosita la pescuitul crapului, se prezinta pe fir de par mult mai bine decat infipt in carlig, numarul rateurilor la intepatura fiind mai mic la folosirea rigului.. De asemenea porumbul uscat se poate gauri cu un burghiu de 2-3 mm, se pot pune trei pana la sase boabe pe fir de par si este o momeala foarte eficienta pentru crap nefiind comestibila pentru raci.
ATENTIE ! porumbul pt. nada se fierbe, utilizandul uscat incetiniti perioada de digestie a crapului.
Firul mono a fost inlocuit, in monturile pentru crap cu leadcore-ul, nu numai datorita rezistentei mai mari ci si faptului ca este mult mai moale, mai matasos si insala mai usor simtul tactil, foarte dezvoltat, al crapului.
De asemenea recomandarea mea este sa folositi la legarea carligelor numai fir textil impletit (braided) sau cu camasa si nu topit in suprafata (fusion).
Rigul este eficient numai daca este legat “ca la carte”, adica, distanta dintre carlig si lest sa fie de 20-24 cm, distanta optima dintre curbura carligului si momeala este de 1-1,5 cm (aici sunt multe opinii dar din experienta mea cea mai buna distanta este de max 1 cm).


Folosirea rigului: un singur carlig pe montura.


Pescuit Amator la crap pe rau .

Pescuit Amator la crap . Localizarea si Echipamentul .
Prieteni pescari sportivi si amatori astazi vom invata cum sa pescuim la crap pe rau si anume cum localizam crapul si ce echipamen de pescuit vom folosi la capturarea lui . Pescuitul la crap nu este asa de usor cum cred uni pescari , acest peste nu se mai prinde cum se prindea acum vreo 25 de ani in urma , este un peste foarte sensibil si siret si trebuie sa te adaptezi noilor tehnici de pescuit care au evoluat in momet pentru a avea capturi frumoase de crap .

Localizarea crapului .

Fara sa am pretentia ca as spune cine stie ce noutate, un loc bun ar trebui sa indeplineasca doua conditii: sa asigure adapost si sa fie bogat in hrana. Pornind de la cele doua considerente amintite si tinand cont de comportamanetul specific al crapului, pot fi identificate anumite locatii predilecte pentru acesta. Cele prezentate mai jos raman insa date cu caracter strict orientativ si doar o buna cunoastere a apei pe care pescuiti va va putea garanta succesul.

Plescaiturile inconfundabile ale crapilor pusi pe harjoana sunt probabil cel mai bun indiciu pentru a-l localiza. Nu va puteti baza insa numai pe ele pentru ca este posibil ca, tocmai in sambata in care ati reusit sa va faceti timp sa mergeti la pescuit, crapul sa nu vrea sa sara. In plus, daca sare, nu inseamna neaparat ca are si pofta de mancare. Sunt atatea povesti cu crapi care se zbenguiau in voie, ignorand insa cu desavarsire momelile, spre disperarea pescarilor.
Dintre posibilele locatii, primele pe lista ar fi locurile cu apa mai calma si mai adanca. Gropanele, cuptoarele pe care curentul le sapa sunt locuri care ar trebui sa dea rezultate tot timpul anului. Deasemenea, cautati salciile cazute in apa din cauza surparii malului – in general, acolo veti gasi o groapa.
Nu treceti cu vederea nici zonele de varsare ale paraielor, cu apa oxigenata si bogate in hrana. Un brat mort poate fi un loc bun, mai ales in lunile mai reci. Un asmenea loc, cu apa domoala si fund malos poate da rezultate dupa o nadire corespunzatoare.
Alte sectoare carora ar trebui sa le acordati atentie sunt cele cu apa calma, marginite de curent puternic. Zona din imediata apropiere a curentului poate sa va ofere surprize placute, mai ales in perioadele calduroase. Crapii stationeaza aici pentru ca apa este mai oxigenata si pentru ca pot gasi hrana mai usor.
Un cot al raului in care apa a adus buturugi an de an este un alt loc asupra caruia merita sa va opriti. De multe ori, intre mal si curent veti gasi un sector cu apa mai calma, unde se formeaza varteje. Aici ar trebui sa va plasati monturile, cu riscul de pierde cateva dintre ele – un pret prea mic pentru o captura frumoasa. Alte posibile locatii - zonele insorite din aval de picioarele de pod sau de insulite.
Daca aveti sonar sau un prieten care are sonar ... va invidiez. Un sonar va va face misiunea mai usoara si va va permite sa identificati mai usor si mai precis structura albiei. In lipsa, cereti sfatul unor pescari cu experienta pe apa respectiva, faceti cateva plimbari de-a lungul portiunii pe care intentionati sa o pescuiti si incercati sa identificati locurile cele mai bune, fiti atenti la orice detaliu si notati-va concluziile.
La alegerea locului de pescuit trebuie insa sa mai tineti cont si de alte aspecte. In primul rand, locul respectiv trebuie sa va permita sa aruncati. Asigurati-va ca aveti suficient spatiu la lanseuri, mai ales daca folositi bete lungi, pentru ca ultimul lucru pe care vi-l doriti este sa umpleti salciile din jur cu plumbi. Este indicat sa curatati locul cu pricina, fara insa a va lansa in veritabile operatiuni de defrisare. La urma urmei, ati venit la pescuit pentru a fi in mijlocul naturii si nu pentru a reintroduce terenuri in circuitul agricol.
In cazul in care pescuiti de pe un mal inalt sau accidentat, este necesar sa aveti cel putin un loc prin care sa puteti cobori mai aproape de apa, in conditii de siguranta, pentru a putea scoate pestele cu ajutorul minciocului. Ar fi pacat sa pierdeti o captura frumoasa pentru simplul fapt ca malul era prea inalt ca sa puteti sa o scoateti sau pentru ca, desi ati plonjat impecabil, ati ratat-o.

Echipamentul folosit la pescuitul crapului .

Nu cred ca are sens sa fac inca o lista cu toatele piesele de echipament necesare pentru pescuitul crapului. Dar pentru ca „iarna nu-i ca vara” si nici raul nu-i ca balta, echipamentul va trebui adaptat conditiilor specifice apelor curgatoare (maluri accidentate, curent, pesti puternici, obstacole submerse).

Lansetele pentru pescuitul crapului .

Atunci cand va alegeti lansetele pentru pescuit in ape curgatoare trebuie sa tineti cont de o serie de aspecte deosebit de importante. In primul rand, rar va veti putea bucura de luxul unui mal curat ca in palma, care coboara lin spre apa. Malurile de pe care veti pescui sunt, de cele mai multe ori, pline de sălcii sau stuf, abrupte si neregulate. Asadar, in cazul in care nu intentionati sa cositi tot stuful sau sa doborati vreo salcie, alegeti un model de 3,60m. Confratii din occident au privilegiul de a dispune de o oferta foarte larga in acest domeniu, unele firme producatoare comercializand chiar lansete special create pentru pescuitul crapului din locatii greu accesibile, de cele mai multe ori pline de vegetatie. Se numesc „stalking rods” (to stalk – a pandi, in limba engleza), lungi de aproximativ 2,70m (9ft). O asemenea lanseta va va scuti de neplacerile inerente unor eventuale lanseuri disperate facute din copaci, fara ca lungimea mica sa ii afecteze performantele.
E necesar ca lansetele sa fie de buna calitate, ceea ce nu inseamna ca trebuie sa fie cele mai scumpe de pe piata. O lanseta din carbon, 2 tronsoane, mufare prin spigot, inele SIC, mai usoara, solida si bine facuta ar fi ideala. Diametrul inelelor nu are atat de mare importanta ca atunci cand pescuiti la balta, pentru ca e putin probabil ca veti avea lanseuri de peste 100m la rau, cu exceptia cazurilor in care doriti sa doborati vreo rata sau sa-i dati emotii pescarului de pe malul celalalt.


1. Crapul prefera sa muste mai bine primavara si toamna pana in noiembrie, daca e cald.
2. Nu musca cand scade apa, nici cand e furtuna, dar ii place o ploaie calma fara scaderi mari de presiune.
La schimbari bruste de presiune de asemenea nu musca.
3. Nu musca nici cand e seceta, si anume, intre orele de vara 9-17. Acest fapt e datorat lipsei de oxigen din apa, cand sta la umbra la stuf.
4. Este sensibil si nu musca , la fel ca orice peste, cand e zgomot sau cand purtam haine colorate,(in cazurile cand ne poate observa din apa).
5. Este mai flamand primavara si toamna , cand a cazut vegetatia submersa.
6. Musca foarte bine dupa o ploaie sau furtuna pe vreme senina si in special cand bate soarele, pe care il prefera in astfel de conditii.
7. Musca bine cand apa creste lin, in revarsarile de ape care s-au linistit de tulbureala.
8. Este foarte sensibil la nadirea dulce.
9. In general trebuie plasata momeala exact pe fundul apei, iar daca e mal prafos, ceva mai sus.
10.Crapul tanar pana la un an umbla mult si musca ceva mai sus. Deci vom plasa momeala la un lat de palma de fund atunci cand pescuim cu pluta.
11. In rauri crapii musca pana la prima racire brusca a apei. De asemenea si in iazurile putin adanci. In apele
adanci si la stavilare crapii musca uneori pana la jumatatea lunii noiembrie.
12. Ii place sa apuce momeala atunci cand adie vantul si s-au format valuri de intensitate mai mica sau chiar mai mare. Personal, de multe ori mi s-a intamplat sa am trasatura pe apa linistita atunci cand se formau valuri la suprafata apei, deasupra momelii, exact in timpul in care trecea barca pneumatica a colegului de pescuit, sau cand trecea un innotator ( in cazul in care momeala era pe fundul apei intr-un loc cu cel putin 1,8 - 2m adancime.
13. Mananca foarte bine noaptea, dar atunci pescuitul este interzis.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu